Tuesday, August 15, 2006

PSK 2002 Toekomst (Harz Duitsland)

'Het is zo!' Een filosofische uitspraak, tijdens volle maan, van een van de deelnemende politieteams aan de 14e editie van het Politie Survival Kamp. Dit keer was 'terug naar de toekomst; survival in een onbekend bestaan' het thema van dit jaarlijks terugkerende evenement. geen Science Fiction, maar esoterie wat de klok sloeg. Bezinning op het leven in deze tijd van drukte, hektiek, spanningen en prestatiedrang. En waar kun je dat beter doen dan in het woeste Harzgebergte in voormalig Oost-Duitsland. Mede dankzij onze IPA contacten en de boswachters slaagde de PSK organisatie er weer in een succesvol kamp te organiseren.

Elf teams (in totaal 44 politiemensen) vertrokken in de vroege ochtenduren met eigen vervoer richting Harz. Helaas met eigen vervoer want de (beperkte) subsidie voor dit politie-evenement was ingetrokken, waardoor de autobus niet meer betaald kon worden: omdat het evenement geen maatschappelijk doel dient... De kosten zullen daarom dermate hoog worden voor de deelnemers, dat deze PSK de laatste zal blijken te zijn in de serie. Jammer, maar 'that's life'. Het Harzgebied is wel wat anders dan de Eifel of de Ardennen. Kou (rond het vriespunt), wind, hagel, sneeuw, zon en regen wisselden elkaar gedurende deze vier dagen af.
In het Brocken gebied begonnen we met Schotse Spelen in de traditionele kilt. Een schattig gezicht wat de nodige hilariteit opleverde. De sfeer zat er als nel goed in. Voor sommigen was het 'paalgooien' wat veel gevraagd. Bijzondere aandacht ook voor de tweede foto waar een team hun eigen palen (paaltjes) laat zien. Destijds had ik beloofd discreet met deze foto om te gaan, maar op deze site komt het natuurlijk wel heel goed uit. Voor geinteresseerden: namen zijn bij Leeklo te achterhalen.


Een bijzonder thema dit jaar. Posten met wierook, new-age muziek en waxinelichtjes, waar volop met elkaar van gedachten kon worden gewisseld over 'het leven'. Diepzinnige vragen als 'waar komen we vandaan?', 'Waar staan we in het leven?' en 'Waarom zijn wij uberhaupt?', stonden centraal. Verder maakten de deelnemers kennis met astrologie en het tarotspel.
Bijzonder tijdens de voorbereiding was dat alle kaarten van het tarotspel 'pasten' in de gekozen postlocaties. In bovenstaand draaiboek zie je bijvoorbeeld de toren van het kaartspel en de toren in het Harzgebied. Van beide torens is de top afgebroken!!! Ongeveer 90% van de kaarten toonde gelijkenis en toeval bestaat niet! Wat zou hier aan de hand zijn? Is er 'meer' in dit leven behalve feiten, betekenissen en belevingen? Spiritualiteit zou je zeggen of wellicht morfologische stromen van Sheldrake? Wie zal het zeggen, maar toevallig is het wel/niet! Toch doet een van de deelnemers het 'met twee vingers in de neus...'

De derde dag was een meditatiedag. Na twee vermoeiende dagen mochten de deelnemers tijdens deze zonnige dag zonder rugzak lopen. Abseilen, klimmen, klauteren en canyoning stonden op het menu. Sommigen haalden zelfs hun bergwachtersdiploma. En wat nog niet eerder tijdens een survivalkamp was voorgekomen, maakten de teams dit jaar mee: prachtige wandelingen op 900 meter hoogte over besneeuwde hellingen en bergtoppen, waarbij de ingestudeerde 'de levensliederen' van de teams door het dal klonken. Bij een van de opdrachten ging het om de relatie tussen water, vuur, lucht en aarde. Met een brandende toorts een parcour aflopen, waarbij het vuur brandende moest worden gehouden tijdens de route door het water, kruipen door de aarde (modder) en in de lucht van een touwbaan... Voor ingewijden: bovenaan de ladder staat Eddy Matulessy ofwel Eddy Matelly voor de softballers. Helaas heeft hij er voor gekozen afscheid te nemen van het leven. Ed, we missen je nog steeds en zijn je niet vergeten...

Het PSK werd afgesloten met een looptocht van 19 kilometer naar het eindbivak. De laatste post was de moeite van het lopen waard. Wat mij betreft de mooiste postuitvoering die ik in jaren heb gezien. Op zeer creatieve wijze hadden Hans Renkens en Leon Bosch in badjas en in een grote grot (de Volksmalkeller) een ontspanningsruimte met esoterische muziek, zitkussens, bijzondere lichteffecten en een zelfgemaakte kachel ingericht. Alle teams werden onthaald met gezichtsmaskers, een primitieve fitnessruimte, voetbaden en massage. Een ontspannen afsluiting van dit laatste PSK kamp. Tijdens het Breugeliaanse eindfeest ontving het team 'Socrates Boys'de PSK wisseltrofee (beste looptijden en meeste punten voor de opdrachten) en de themaprijs (beste uitvoering van het thema).

Dat was het dan: 14 jaar Politie Survival Kamp. We organiseren het graag, maar niet zonder enige financiele ondersteuning van de eigen organisatie. Daar kost het te veel tijd, geld en inspanning voor. Het is wachten op betere tijden. Wellicht dat we dan nog eens uitvoering mogen geven aan het thema: 'Neanderthalers: survival in een dierlijk bestaan'.

No comments: