Sunday, August 13, 2006

PSK 1999 Millennium (Eifel Duitsland)

Politiemensen aangehouden door het Nederlandse leger in het Eifelgebied in Duitsland; dat maak je niet vaak mee. Maar het gebeurde wel op het Politie Survival kamp 1999. De 10e PSK in de periode 29 oktober tot 2 november. Het was dit keer een heel bijzonder jaar. Er was namelijk voor het eerst een 'thema'. Dit kaar, hoe kan het ook anders, 'het Millennium'. Ook konden teams punten verzamelen voor goed teamwork. Collega's die hebben meegedaan, zijn in ieder geval goed voorbereid op de jaarwisseling!
Een deel van de survival vond plaats in het legerkamp 'Vogelsang'. Beheert door de Belgen en wisselend gebruikt door de legers van Belgie, Duitsland en Nederland. In het centrum van het kamp staat een 40 meter hoge toren. Vanuit deze toren zie je in de architectuur van de binnenplaats nog de Adelaar van de Duitsers gedurende de 2e wereldoorlog. Tijdens de voorbereiding maakte Leeklo goede contacten met de Belgische commandanten en konden we gebruik maken van enkele faciliteiten en bivakgebieden. Alleen een klein probleempje; de Nederlanders moesten oefenen ivm Joegoslavie...
Even voorstellen: de organisatie van het Politie Survival Kamp. Een belangrijk deel van deze groep heeft ook alle voorgaande jaren georganiseerd.

Staand van links naar rechts: Hans Renkens, leon Bosch, Peter LEEnheer, ..., Ernst jan Dibbetz, Frans, Menno, ... , Richard van Tellingen.
Boven van links naar rechts: Rene Sluijter, Hanno Bosch, Rob KLOotwijk.

Slapen onder plastic doeken of onder een poncho. Brood bakken en vlotvaren. Allemaal opdrachten tijdens het survivalkamp. Twaalf teams van 4 personen zochten vier dagen lang met behulp van kaart en kompas een weg door de natuur. De eerste dag stond in het teken van onzekerheid. De deelnemers maakten kennis met de verwachte Millenniumproblemen. In de loop van de dag werd het duidelijk dat gerekend kon worden op stroomuitval. Bij de stuwdam grenzend aan het gebied van Vogelsang, stuitte de deelnemers op een poort in het midden van de dam. Het passeren van deze poort betekende stroomuitval (jaarwisseling) en dus geen licht, geen gas en geen water. Alle deelnemers moesten hun rugzak inleveren. Van een overall maakten zij een nieuwe rugzak. verder mochten slechts enkele noodzakelijke materialen en 50 gram luxe meegenomen worden. Over de dam kon tegen inlevering van gewonnen 'Millenniumbonnen, een forel, brooddeeg en olielampen aangeschaft worden en dat heb je s'nachts echt nodig.

Hierna begon een barre nacht langs het water van de Ruhrsee naar het bivak (B), terwijl op het militaire terrein Vogelsang Kosovo oefeningen gaande waren. Een tocht naar de toppen van de berg was niet toegestaan maar natuurlijk is er altijd wel 1 team die dat toch doet. Zij werden dan ook tussen de lopen van ingegraven kanonnen en tanks, aangehouden en overgebracht naar de Kampleiding.
De derde dag was spectaculair. Een abseiltoren, een klimwand (C) en andere barrieres moesten worden genomen. Het Millenniumprobleem viel eigenlijk wel mee... Na een tocht door het ruige terrein van Vogelsang kregen de teams uiteindelijk hun rugzakken weer terug. Ik heb nog nooit politiemensen zo gulzig zien eten uit hun luxe potjes en snaperijen. En wat ben je dan blij wanneer je weer je zaklantaarn hebt!

De vierde dag stond in het teken van 'relaxen'. Mountainbiken en genieten van de natuur met behulp van een 'Deutscher Scheissroute' en een 'English Shitroute' op rijm door de Eifel. De fietstocht werd afgesloten met een Millenniumborrel in het plaatsje Heimbach. Gezamenlijk reden we met 54 man op paard en wagen in de donkere avond en met 'miezerweer' naar het eindbivak waar het einddiner op ons wachtte.

No comments: